Kentän uudet slopet voimaan

Nykyisessä tasoitusjärjestelmässä tulee kentän vaikeus arvioida kymmenen vuoden välein. Tuo aika oli nyt vierähtänyt Hyvigolfissa, ja syyskuun alussa kävi arviointiryhmä tarkastelemassa kenttämme vaikeutta. Sen perusteella tehdyt slopetaulukot tulevat voimaan tämän viikon keskiviikkona.

siksi siis

Kentän vaikeutta kuvaamaan määritetään kaksi lukemaa englanninkielisin termein: course rating ja slope rating.

  • Course rating kuvastaa kentän vaikeutta
  • Slope rating kuvastaa kentän suhteellista vaikeutta eri tasoisille pelaajille.


Course rating

Course rating on arvio siitä, mihin tulokseen scratch- eli nollatasoituksen pelaaja normaaliolosuhteissa hyvän kierroksensa keskimäärin pelaa. Meillä on esimerkiksi keltaisen tiin course rating miehillä nyt 70,7. Tämä tarkoittaa, että nollatasoituksen pelaajan tulisi normaalisti pelata kierros 1,3 lyöntiä alle parin. Muutosta aiempaan tuli vain 0,1 lyöntiä.

Kentän vaikeuden lisäksi on otettava huomioon kentän suhteellinen vaikeus eri tasoisille pelaajille. Kahden pelaajan, joista toinen pelaa tasoituksella 0 ja toinen tasoituksella 18, tasoitusten todellinen ero on vain harvalla kentällä tasan 18 lyöntiä.

Slope rating

Slope rating -arvo tarkoittaa kentän suhteellista vaikeutta bogey-pelaajalle. Normaalilla täysimittaisella golfkentällä pelaajien välinen ero tavallisesti kasvaa, eli heikomman pelaajan pitäisi saada suhteessa enemmän tasoituslyöntejä. Tämän eron suuruuden määrittelee slope rating.

Vertailulukuna suhteellisen vaikeuden määrittelyssä käytetään lukua 113. Jos kenttä on suhteellisesti tasan yhtä vaikea scratch-pelaajalle ja bogey-pelaajalle, kentän slope-arvo on 113. Jos taas kenttä on suuremmalla tasoituksella pelaavalle suhteellisesti vaikeampi, kentän slope-arvo on yli 113, jos taas helpompi, arvo on alle 113. Meillä keltaisen tiin slope on ollut 116, ja vastedes se on 130 eli kenttä on nyt arvioitu isommille tasoituksille selvästi vaikeammaksi.

Hyvigolfin uudet taulukot

Meillä nämä muutokset tarkoittavat, että pienimmät tasoitukset eivät muutu, mutta bogipelaajat saavat vastaisuudessa kaksi lyöntiä enemmän pelitasoitusta ja 36 tasoituksella pelaavat neljä lyöntiä.