Caddiemaster
   0600 550 974
0,83 €/min + pvm/mpm
   toimisto@hyvigolf.fi

Matkaraportti Eurooppatourin karsinnoista – Sami Santala

samiet

Matka starttasi Lauantaina 8.9. sinivalkoisin siivin kohti Berliiniä, josta vajaan kahden tunnin siirtyminen Fleesenseen kentälle ja pikaisen ympäristöön tutustumisen jälkeen hotellille. Majoitukseksi oli valittu vajaan puolen tunnin ajomatkan päässä oleva pikkuhotelli Warenin vanhasta kaupungista, jotta päästään kierrosten välissä myös irti golfista. Muutenkin Saksassa tulee aina etsittyä gasthauseja ja pikkuhotelleja suurten kompleksien sijaan, koska niissä yleisesti huolenpito on persoonallisempaa ja hinnat edullisia. Näin oli tälläkin kertaa.

range et
Ensimmäinen harkkapäivä alkoi lievällä pettymyksellä kun harjoitusalueiden kunto oli kaukana siitä mitä viime reissulla kuusi vuotta sitten näin. Lähipelialueet olivat pitkässä ruohossa, puttigriini ihan ok, mutta esim range vahvasti hiekoitettu, josta hyvien osumien lyöminen oli äärettömän haastavaa. Niinpä jätettiin treenit pelkkään lämmittelyyn ja siirryttiin ykköstiille kenttään tutustumaan.

Kenttä osoittautui olevan vallan mainiossa kunnossa ja vaikka griinit näyttivät pahoilta ja laikukkailta, pallo kuitenkin käyttäytyi puteissa loogisesti. Enemmänkin tuo ruohottomuus ja griinien kovuus toi haasteita wedgelähestymisiin ja chippeihin, jotka tahtoivat kovin herkästi valua ulos griiniltä ja aika kauaskin kun niiden ympäristöt kumpuineen oli leikattu varsin alas. Niinpä rakentui myös varsin nopeasti pelisuunnitelma, jossa monella väylällä lyötiin tiiltä rautaa ulos ja jätettiin sellaisia 120-140m lähestymisiä panostaen enemmänkin par5 väylien hyökkäyksiin. Toinen harkkapäivä käytettiin sitten tuon suunnitelman testaamiseen ja tarkempaan griineihin tutustumiseen. Tuolla toisella kierroksella saavutettiin myös eräs toinen yksin liikkeellä ollut peluri ja liityttiin hänen seuraansa. Hetken päästä kertoi olevansa Kanadasta ja tulleensa karsintoihin samalla vähän palaten sukunsa juurille tähän osaan eurooppaa. Viikon varrella tästä Jakobista tuli meille hyvä ystävä, jonka kanssa vietettiin myös suurin osa vapaa-ajasta ja kuinka ollakaan pelattiin myös tuo itse kisan kolmas kierros hänen kanssaan. Tätä voisi sanoa matkan ensimmäiseksi voitoksi, sillä tällaisten ihmissuhteiden syntyminen on yksi suuri pala elämää golfin parissa.

Ensimmäinen päivä

Ensimmäinen kisakierros tuntui lähtevän käyntiin vahvasti. Heti ensimmäisellä väylällä kolmen metrin birdieputti joka ei uponnut. Kakkosella huima draivi ja tuolla pitkänä pelaavalla par5 väylällä vain R7 jäljellä griinille kevyestä raffista. Pallo makasikin hieman kuopassa ja lyönti jäi 15m lyhyeksi griinistä, josta helppo nosto lipulle. Katselin sivusta, että menee metriin ja menikin... kunnes lähti valumaan griinin taakse ja matkaa olikin neljänteen lyöntiin taas 20m. Kun sekään chippi ei aivan lipulle mennyt, oli helppo birkku kääntynyt bogiksi. Pieni jännitys ja hermostuneisuus näkyi myös sitten seuraavilla väylillä, joille aika helpoista paikoista napsahteli neljä bogia lisää ja yhtäkkiä periaatteessa parin pelillä kortti kertoikin tuloksesta +5, joka kahden birdien ja kahden lisäbogin seurauksena jäi myös ensimmäisen kierroksen tulokseksi. Mutta kuten Sami itse totesi, haluaisi nähdä sen parikymmpisen kaverin, joka ei ensimmäistä kertaa tuolla ollessaan hieman tuntisi käsissä ylimääräistä tärinää.

Toinen päivä

Toinen kierros lähti liikkeelle tilanteessa jossa tahto voitti pelon. Heti kentän vaikeimmalle väylälle (#10) avaus puu3 keskelle väylää, R7 reiluun metriin ja putti kuppiin. 11 ja 12 hyvät birdiepaikat mutta ei vaan suostunut pallo uppoamaan. 13 ensimmäinen virhe kun tiipaikalla puut esitävät tuulen tuntumisen ja pallo yli griinin, josta ei paria pystynyt pelastamaan. Ensimmäiseltä ysiltä ei muita tilastomerkintöjä tullutkaan, vaikka varsin hyvistä paikoista päästiin maalintekoa yrittämään. Eräs kierroksen kohokohdista oli liki mahdottomasta paikasta tehty up&down kolmosväylällä, jossa itse ei edes nähty mihin pallo päätyi. Ryhmässä pelanneen pelaajan aussicädi kuitenkin ohjeisti pallon pysähtymisen jälkeen, että putteria ei tarvita vaan voi käydä wedgellä tökkäämässä pallon sisään ja täydensi vielä tuota todeten ”It's so close you can put it in even with your dick ;)” Jälkimmäisen ysin alkuun sitten taas hieno birdie ja kun kakkosväylällä nyt osuttiin griiniin toisella, näytti hyvältä... kunnes kolmen putin seurauksena vain par kortissa. Kun vielä helpohkolla kutosväylällä 70m lähestyminen vähän karkasi pitkäksi bogin arvoisesti, oli toisen kierroksen tuloksena even par 72. Treenaamiseen ei nähty kierroksen jälkeen nytkään tarvetta ja niinpä Jakob kyytiin ja muutaman kilometrin päähän lounalle, klubiravintolan onnistuttua hankkimaan meiltä kolmen vuoden boikotin aamiaishinnoittelullaan. Toisaalta onhan se kokemus sekin, että kun aamiainen myydään hintaan 12€ ja lasku kahdelta hengeltä on lopulta 32,80, koska kahvi ja tuoremehu eivät sisälly hintaan, niin on taas kokenut jotain mitä ei uskonut näkevänsä :)

Kolmas päivä

Kolmanteen päivään lähdettiin cutin selvittäminen mielessä ja edellisten päivien tulostason perusteella jopa -1 olisi voinut siihen riittää. Jälleen mainio alku avausväylänä edelleen tuo #10 ja kuin edellisen toisintona birdie sisään. Seuraaviin kahteentoista väylään vain yksi missattu griini, mutta putit jäivät sitkeästi roikkumaan reiän reunoille, kunnes tuo kakkosväylä viimein saatiin selätettyä birdien muodossa. Vaikealle vitosväylälle sitten vielä bogi ja kun viimeisen väylänkään reilu metrinen birdie ei uponnut, oli tyytyminen toistamiseen kierrostulokseen par. Lohtua toi kuitenkin se, että kärki meni kolmantena päivänä niin kovaa, että cut rajaksi muodostui lopulta +1, eli tuo viimeinen missattu putti ei sitten ollutkaan ratkaiseva. Karsinnoissahan rajaa ei anneta pelaajamääräisenä, vaan cutista pääsevät läpi kaikki jotka ovat korkeintaan 7 lyöntiä viimeisestä jatkopaikasta perässä, eli tuolla sijasta 15 kolmen kierroksen jälkeen. Kakkosvaiheeseen lopulta vaadittiin kokonaistulos -7, eli pari alle per kierros riittää.

tulokset et

Kokonaisarvosana pelistä voi kuitenkin tilanteen huomioiden antaa helposti 9+, oltiinhan kuitenkin ensimmäistä kertaa edes tuollaisessa tilanteessa ja noilla alustoilla pelaamassa. Vuoden päästä kokeneempana ja parempana mennään sitten jo jatkoon.

Mitä jäi käteen ja mitä kerrottavaa jälkipolville?

Ensimmäinen asia on, että taso sinänsä riittää läpimenemiseen ja pidemmällekin, kunhan kokemusta hieman kertyy lisää ja wedgepelin haparointi painetilanteessa jää pois. Pelialusta on aivan toinen kuin mihin Suomessa on totuttu. Kovat ja lyhyeksi leikatut väylät ja viehriöt tekevät oman haasteensa ja olin oikeastaan hämmästynyt miten niihin sopeutuminen kävi noinkin hyvin. Vastaaviin väyliin toki päästy Espanjassa totuttautumaan, mutta siellä kuitenkin griinit ovat tarttuvat ja pallot pysähtyvät hyvin.

Toisaalta korostuu lyöntipituuden merkitys. Kierroksella lyötiin viisi draivia, viisi kertaa puu3 ja neljä rauta-avausta ja tietty kaikki kolkit raudalla. Pitkälyöntisyys ei ole siis vain sitä, että draivit menevät pitkälle, vaan se antaa vapauden valita pelitaktiikkaa kun raudallakin pystyy sen reilut 200m avaamaan ja silti jää vain lyhyttä rautaa jatkoon. Toki myös sen draivimitan pitää olla siellä 270m paremmalla puolella, jotta par5 väylät pääsee tulemaan kahdella perille ja mieluiten raudalla. Tuo puoli kun on kunnossa, jää aikaa riittävästi wedgepelin hiomiseen ja ne paikat missä tullaan griinille 100m ja alle matkoilta pitää pystyä tällä tasolla hyödyntämään todella isolla prosentilla, koska pariin pelaamalla ei tuolta jää käteen mitään.

 

Tapsa ja Sami

hyg sponsorit finpremium 270
hyg sponsorit golfcenter 270
hyg sponsorit 08
LogoRexel Blue CMYK
hyg sponsorit suolahuone 270
hyg sponsorit 05
hyg sponsorit 01
hyg sponsorit integrata 270
hyg sponsorit 04
hyg sponsorit rantalainen 270
hyg sponsorit 13
hyg sponsorit 11
hyg sponsorit 17
hyg sponsorit audi center 270
hyg sponsorit rta 270
hyg sponsorit 14
hyg sponsorit 09
hyg sponsorit 09
hyg sponsorit kiinteistomaailma
hyg sponsorit tuplawoltti 270
hyg sponsorit noblessa 270
hyg sponsorit samu vilkman 270
hyg sponsorit jatke 270
hyg sponsorit efima 270
hyg sponsorit medicin man 270
hyg sponsorit rkl 270
hyg sponsorit papula 270
hyg sponsorit quattro 270
hyg sponsorit vallila 270
hyg sponsorit seikkailusveitsi 270
hyg sponsorit sveitsi snacks 270
hyg sponsorit superpark 270
hyg sponsorit etelasuomen talopiste 270
hyg sponsorit etelasuomen talopiste 270